Леденика

пещерни забележителности

пещера “Леденика”

Пещерата е разположена във Врачанския Балкан в най-ниската част на Леденишкия увал. Температурата в нея е около 8 градуса, като във входната зала варира между 7 и 15. Влажността не е много висока, сравнение с другите пещери в България – около 92%. Пещера Леденика е облагородена и пригодена за туристи в началото на 60-те години и обявена за природна забележителност. Включена е в списъка на 100-те национални туристически обекта. Първите сведения за подземното царство са от времето на Османското иго, когато била използвана за склад на овче мляко.

Тур из пещерните дебри

Пещера Леденика не е много голяма – дължината и е около 300 метра. Разделена е на 10 пещерни зали, всяка от които разполага с изключителни пещерни образувания и своеобразни скални красоти.

(РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ ОТ ПЕЩЕРА “ЛЕДЕНИКА”)

пещерни забележителности

кристални пещерни образувания

Първата пещерна зала, която туристите могат да посетят е най-ниската – Предверието. Тя е най-красива през зимата и пролетта, когато уникални скални образувания, наподобяващи ледена кристална украса, могат да се наблюдават в нея. В нея се издига огромна над 20-метрова ледена колона. Тя е дала и името на пещерата.

Туристическата обиколка продължава в следващата малка кръгла зала, до която за да се стигне трябва да вървите наведени няколко метра. След нея следва Голямата пещерна зала – Концертната, която е с невероятна акустика. Всички скални образувания в нея са величествени и неповторими. Под нея се намира пещерната зала – “Хладилника”. В миналото хората са съхранявали там семената си.

За да се стигне до следващата – “Бялата зала”, трябва да се премине Малката и Голямата пропаст. Тя е богата на причудливи пещерни образувания, оприличавани от туристите на различни герои, хора и предмети. Най-високата точка на пещерата се нарича “Седмото небе”.

пещерни забележителности

пещерни образувания в пещера “Леденика”

В миналото пещерата била изпълнена с вода, която постепенно изчезва. Отклонявайки се на дясно от туристическия маршрут, се стига до единственото останало малко синтрово езеро в Леденика – Езерото на желанията. Според легендата то е вълшебно и изпълнява желанията на този, който потопи ръката си в ледените му води.

(ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ВСИЧКИТЕ ОБЛАГОРОДЕНИ ПЕЩЕРИ В БЪЛГАРИЯ И НЕВЕРОЯТНИТЕ ПЕЩЕРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В СТРАНАТА).

Back to Top

фртг