Бачо Киро

пещера Бачо Киро

пещера “Бачо Киро”

Пещерата се намира в красивата долина близо до Дряново в област Габрово. До нея е разположен и друг привличащ посетители туристически обект – Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил”.

Ако сте отделили цял ден за екскурзия в района – няма да съжалявате. Освен пещерата и манастира, наблизо е разположен и Архитектурно-етнографски комплекс “Етър“, а на 20-тина км от Габрово може да посетите чудното природно кътче – Узана.

пещерни забележителности

вход на пещерата

Пещера „Бачо Киро” е първата облагородена пещера в България. Тя е електрифицирана и пригодена за обикновения турист още през 1937 г. и няколко години по-късно кръстена на именитият български герой от Априлското въстание.

От 1962 година присъства и в списъка на природните забележителности в България. В пещерата са открити най-старите останки от пещерна мечка на целия Балкански полуостров. Направена е възстановка на скелета и, която днес е изложена в Британския музей.

Пещерни богатства

пещерни образувания

пещерни образувания в “Бачо Киро”

Пещерата се разпростира на четири подземни етажа с обща дължина около 2,5 км, с което се подрежда на 25-то място в списъка на най-дългите пещери в България. Обстойно е проучена, но за туристически обиколки е пригодена 1/5 от площта и. Прекрасният пещерен свят се е формирал в продължение на около 2 милиона години. Първоначално реките са оформили пещерните зали, а по-късно обогатените с варовик карстови води стотици хиляди години са образували красивите пещерни форми.

Пещерата е ефектно осветена и туристите могат да се насладят на неповторимо приключение из подземното царство, виждайки красивите пещерни образувания и причудливи варовикови форми. Пещера „Бачо Киро” е включена в 100-те национални туристически обекта.

Постоянната температура е 13 градуса, а влажността около 95%.

пещерни забележителности

по път към пещерата

Пътят до пещерата е изключително красив. Местността разкрива невероятната красота, обусловена от прекрасните гледки около каньоните на р. Андъка и р. Дряновска. До пещера “Бачо Киро” се намира и водната пещера Андъка, която може да бъде посетена единствено с пещерен водач и специална екипировка.

(ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ ОБЛАГОРОДЕНИ ПЕЩЕРИ В БЪЛГАРИЯ И РАЗЛИЧНИТЕ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ В БЪЛГАРИЯ)

Back to Top

фртг