Дяволското гърло

пещера Дяволското гърло

пещера “Дяволско гърло”

Дяволското гърло е пропастна пещера разположена в Триградското ждрело в Западни Родопи. Образувала се е при пропадането на земните пластове. Основната част от пещерата е заета от огромна зала, в която пада най-високия на Балканския полуостров водопад.

Пещерата се е получила от падащата под земята река с височина 42 метра. Тя е образувала огромната Бучащата зала, която е втората по големина пещерна зала в България след входната зала на Деветашката пещера. В нея спокойно може да се побере столичната катедрала “Св. Александър Невски”. Наименованието и идва от бученото, което реката образува. В Дяволското гърло зимува най-голямата на Балканския полуостров колония на пещерен дългокрил прилеп.

История на Дяволското гърло

За пръв път опит да се проникне в пещерата е направен през 1962 година от двама алпинисти, които след достигане на голямата зала правят злополучен опит да продължат пещерното опознаване надолу по течението на реката. За съжаление опитът им е осуетен и те намират гибелта си и до днес близо до изхода на Дяволското гърло стоят паметните им плочи.

Дори днес след многогодишни проучвания, все още никой не може да проследи пътят на реката в земните недра. На 400 м от входа водите на реката се губят в сифон-галерия, след което отново излизат на повърхността, вероятно същата тази подземна река. Правени са различни опити, но резултатите озадачават всички спелеолози и геолози относно подземния път на водата. Пускани са огромни дървени трупове, които реката поглъща и никой не знае къде изчезват. Мистерията на Дяволското гърло е родила и  няколко легенди. Според най-разпространената от тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси своята любима Евридика.

Дяволското гърло – сред най-популярните туристически дестинации

пещера Дяволксо гърло забележителности

туристическа обиколка в пещерата

Днес пещерата е посещавана от хиляди туристи и е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта на България. През летния сезон е отворена за посетители всеки ден от 8:00 до 18:00 ч, а зимно време желаещите да я посетят трябва да направят предварителна заявка. Пещерата е електрифицирана и посетителите и са ръководени от гид, който още преди да влязат в пещерата им разказва кратка история за пещерата и това, което ще видят вътре. Причината е, че вътре е изключително шумно заради падащата вода.

Пещерната обиколка обхваща маршрут с дължина около 350 метра. Посетителите влизат през изкуствено прокопан вход, водещ до основната Бучаща зала. От там трябва да изкачат 301 стъпала, обезопасени с бетонен парапет, виещ се покрай подземния водопад. Излиза се през естествения вход на пещерата, където изморените туристи са доста по-нависоко от началото на подземното си приключение. Постоянната температура е около 8 градуса.

 

Back to Top

фртг