Ухловица

пещерни забележителности

пещера “Ухловица”

Една от най-старите пещери в България е разположена в живописните Родопи, на крайгранична зона, в местността „Сините вирове“, близо до село Могилица. Целият район около пещерата е изключително богат на природни забележителности – красиви села с богата история и множество пещери. Пещера “Ухловица” е включена в Стоте национални туристически обекта и е посещавана ежегодно от над 3 хиляди туристи. Открита през 1967 и е получила името си от думата “улулица” – нощна граблива птица.

Пропастната пещера се простира на два етажа, дължината и е почти половин километър, ¾ от които са облагородени и електрифицирани през 1983 година. Средната температура е около 10-11 градуса.

Асфалтовия път стига до паркинг, обозначен с табели, от където туристите могат да тръгнат по маркировките към пещерата. Пътят, отвеждащ до Ухловицата, не е лек, но се вие сред чудната родопска природа. Освен стандартните пещерни образувания в Ухловицата могат да се видят красивите дендрити, наподобяващи морски корали, скални водопади и много други.

Туристическа обиколка из запленяващите пещерни забележителности

пещерни забележителности

входа на пещера “Ухлувица”

Входът на пещерата е разположен в началото на първия етаж. От него се влиза в голяма зала, считана за най-красивата в пещера „Ухловица”. Там се намират и прекрасните кристални образувания.
Преминавайки над 4 дълбоки пропасти, след изкачването на стръмни стълби се озовавате на горният етаж на пещерата, където е Залата на пропастите. В края на туристическата обиколка се стига до 7 изключително красиви езера. Към голямото се спускат каменните струи на леден водопад. Там е убежище и на няколко вида прилепи.

Тази туристическа дестинация е изключително популярна заради неповторимата природа в Родопите, както и заради множеството забележителности по течението на река Арда. Всеки който иска да прекара едно незабравимо приключение в района непременно, трябва да се пусне по течението на реката и да се наслади на всички невероятни богатства, които Майката природа е създала, а местните жители са съхранили с годините.

(РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ ОТ ПЕЩЕРА УХЛОВИЦА)

пещерни образувания     пещерни образувания     пещерни образувания     пещерни образувания

(ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ И ЗА ДРУГИТЕ ПЕЩЕРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ)

Back to Top

фртг