Ягодинска пещера

Ягодинска пещера забележителности

“Ягодинска” пещера

Ягодинската пещера се простира в Западните Родопи, до извора на река Въча. Формата и е разчупена, изградила е три нива с обща дължина 10-11 км. При изследване на пещерата са открити доказателства за живот на пещерни хора от каменно-медната ера.

Днес тя е сред най-предпочитаните туристически дестинации и ежегодно е посещавана от хиляди туристи.

Пешеходен тур из Ягодинската пещера

За туристите и начертан почти едночасов маршрут, който обхожда едва 1/10 от цялата пещера, но по него посетителите могат да се запознаят с основните пещерни образувания и животински свят на красивата Ягодинска пещера. За тази цел, освен естествения вход на пещерата, изкуствено са издълбани още два (които се явяват вход и изход за туристите).

Характерно за Ягодинската пещера е естественото оцветяване, багри, които се дължат на метални окисления. На желязото държим червеното и жълтото, на мангана виолетовото и черното, а зеленото и кафявото са породени от медта.

Скалата от която е изградена голяма част от пещерата е мрамор и за това има много образувания, наподобяващи ледени висулки.

Скални образувания

пещерни забележителности

Леопардова кожа

При туристическата обиколка на Ягодинска пещера, гостите първо се запознават с Новогодишната зала, където освен посрещането на Нова година се организират и сватбени тържества.

След това се преминава около огромен сталактон, образувал се в течение на много много години, чието тегло учените определят на над 3 тона.

След сталактона се минава покрай срутището, чието название е тектонска бложка. Получило се е при разместване на земните пластове. Родопите са едни от най-старите планини, но тяхното нагъване все още продължава. В самите ядра на скалите се получават скъсвания и спуквания, които ги разместват. Така се е образувала и голямата Ягодинска пещера. Всичко това е отнело около 275 000 години.

пещерни забележителности в Ягодинска пещера

Пещерни перли

Следващата забележителност, с която туристите ще се запознаят е прилепната зала. Там живеят една трета от видове прилепи, които се срещат на територията на страната ни. През зимата те са в пълен покой, спят в продължение на около 5 месеца, а лятно време излизат да се хранят с комари, мухи, нощни пеперуди и гъсеници. Биоспелеолозите са изчислили, че за няколко часа през нощта един прилеп хапва над 2000 насекоми.

Други обитатели на пещерата са безгръбначните нефаргус, райчеви рачета, светломразеца, псевдоскорпионите и други малки животни. Растителността се състои от мъх, плесен и подобни.

Други уникални пещерни образувания, които не можете да видите почти никъде другаде са “Леопардовата кожа” – карстово образувание, получило се в резултат от киселинността на водата.

Най-интересни и единствени по рода си в цяла Европа са т.н. пещерните перли.

Друго интересно образувание в пещерата са дендритите – също много рядко срещано скално образувание.

(ПРОЧЕТЕТЕ ВСИЧКО ЗА  ЯГОДИНСКАТА ПЕЩЕРА И ТУРИСТИЧЕСКАТА ОБИКОЛКА В НЕЯ)

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИТЕ ПЕЩЕРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ И МНОГОБРОЙНИТЕ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА)

Back to Top

фртг