Пеещата пещера

пееща пещера

Край шотландското крайбрежие се шири малко островче на дължина от 1 км и ширина от половин – Staffa. Въпреки необичайно малките размери, безкрайните дъждове, силните морски вълни и непрекъснато брулещите ветрове са разпробили в това малко парче суша цяла пещерна система, която ежегодно събира хиляди туристи. Остров Staffa е най-малокалибрения в състава на Вътрешните Хебриди, с площ от около 33 хка.

Фингал – ирландската гордост

базалтови колони

Пеещата пещера става известна през 1722 година, когато малкия остров е посетен от Джоузев Бенкс, който подробно описва и популяризира впечатленията си от пещерата. Пещерата носи името на известен герой от ирландския епос – великана Фингал (един от любимите келтски герои). На келтски подземното царство е наричано Уам-Бин (Пещерата на мелодиите).

Характерни за острова са базалтовите колони с изключително правилна форма, които обуславят и изключителността на красивата и звучна пещера. Повечето от тях са тристенни, шестстенни и осемстенни. Според ирландските легенда точно там, великанът Фингал, която съединявала Шотландия и Ирландия.

Карстовото чудо

пееща пещера - Шотландия

входа на пеещата пещера

Пеещата пещера е изключително внушителна въпреки малките си размери. Нестандартните форми, красотата и „невероятната музика”, която каменните блокове издават, когато вълните се разбиват в тях. Необичайната си форма е придобила благодарение на продължителния процес на кристализация на вулканичната лава.

До красивото карстово образувание се стига по тясна пътечка, заобиколена от великолепна базалтова колона. Входът е много тесен, но след това се открива величествена картина. Основната и зала е с дължина 75 метра и широчина – 20. Притежава впечатляваща височина от 14 метра. Огромната зала повтаря многократно красивите звуци от прибоя, откъдето идва и името и – „пееща пещера”.

Пещерна музика

Когато композиторът Менделсон посещава звучната пещера през 1829 година остава толкова впечатлен от изтънчеността на звуците, че се вдъхновява и пише овертюрата „Пещерата на Фингал”.

 РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ ОТ ВНУШИТЕЛНАТА ПЕЕЩА ПЕЩЕРА.

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С КРАСИВИТЕ ОБЛАГОРОДЕНИ ПЕЩЕРИ В БЪЛГАРИЯ.